Matematika.no

Sand og strand

Foran deg stråler en buegang som en sol. Du står noen minutter inne i tunellen for å vende deg til det skarpe lyset som stikker i øynene. Det lukter tang og saltvann, og du fyller lungene med frisk luft. Selv om utgangen bare en noen meter unna, tør du ikke helt å kjenne på friheten. Hva venter deg utenfor? Hvem venter utenfor?

Langsomt lister du deg fram langs den ene veggen og kikker til høyre og venstre. Det er en øde sandstrand, ikke en sjel å se. Du løfter hodet og kikker oppover langs de enorme murveggene, men det er ingen vakter. Det er ingen som passer på. Den store fengselsbygningen dekker det meste av øya. Du går en runde rundt hele øya og føler roen senke seg, det er bare ett problem. Hvordan komme seg fra øya til fastlandet? Bygge en flåte av regnjakker?

Etter noen runder med leting finner du en liten robåt på stranden, godt skjult under en gammel presenning. Du trekker båten etter deg og får den ut i bølgene og ror bort fra fengselsøya. Du ser en strand i det fjerne og ror i den retningen. Det blir varmt og den stripete skjorta er mistenkelig, du tar den av deg og ror videre. Bak på ryggen til overdelen står fangenummeret 8686.

Inne på stranden drar du båten opp på sanden. Du går rundt i undertøyet, men ingen ser forskjell på det og badetøy. Du bretter de stripete klærne og legger dem på sanden som et blåstripete badehåndkle. Du legger deg på fangedrakten for å skjule opprinnelsen og slappe av i solen. Du sovner utslitt med hodet fullt av ubesvarte spørsmål.

Når du våkner, ligger du i sengen din med pysjen på. Hvordan kom du deg hjem? Var det bare en drøm? I det du står opp, tråkker du på en badeand som piper og du hyler i kor med anda.