Bli kjent med statistikk

Bli kjent med statistikk

I den nye læreplanen er statistikk flyttet til 9. og 10. trinn, men jeg synes fortsatt dette er en fin oppstart i 8. Jeg kommer ikke til å slutte å gjennomføre denne bli kjent-oppgaven i starten av 8. trinn så lenge elevene mine kommer fra forskjellige barneskoler.

For å bli tryggere på hverandre og den nye hverdagen på ungdomsskolen lager hver elev en liten statistisk undersøkelse. Jeg lar elevene gå rundt og stille spørsmålet sitt til alle i klassen og samle inn statiske data. Elevene gjør lurt i å notere ned navnene på medelevene de har snakket med, slik at de får snakket med alle. Deretter lager de en frekvenstabell og presenterer resultatene i et egnet diagram.

De kan spørre klassekameratene spørsmål om ulike emner som antall søsken, beste pizzatopping, skostørrelse, favorittmiddag, antall kjærester, beste bakverk, favorittlag, fritidsaktiviteter osv.

Jeg oppfordrer elevene til å være kreative når resultatene skal presenteres. Det resulterer i en fin liten utstilling på veggen i klasserommet. Kanskje dukker det også opp interessante spørsmål innenfor statistikk som kan diskuteres?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *