Bursdagsgeometri 2: Spor I

Bursdagsgeometri 2: Spor I

SPOR I

Oppgave 1

I en bursdag serveres det hjemmelagde rektangulære pizzaer som er 30 cm brede og 40 cm lange. Tykkelsen er 2 cm. Hva er volumet til pizzaen?

 

Oppgave 2

brusboksAlle i selskapet koser seg med sukkerdrikker fra sylinderformede bokser med radiusRadius Radius er avstanden til den rette linjen fra sentrum av sirkelen og ut til sirkellinjen. 2,6 cm og høyde 15,5 cm.

a) Hva blir volumet i en brusboks?
b) 1 cm³ tilsvarer 1 ml. Hvor mange mL rommer hver boks?

 

Oppgave 3

Til dessert får alle servert en sylinderformet sjokoladekake med en høyde på 8 cm og en radius på 13 cm. Kaken er inndelt i like store kakestykker og hvert kakestykke er en sirkelsektorSirkelsektor En sirkelsektor er en del av en sirkel, den er avgrenset av sentrum i sirkelen og to punkter på sirkellinjen. Avstanden mellom punktene på sirkellinjen, kalles en sirkelbue. Hvis du lager en sirkelsektor i en kake, får du et kakestykke! . SentralvinkelenSentralvinkel En sentralvinkel er vinkelen i en sirkelsektor,  og den kalles sentralvinkel fordi toppunktet er i sentrum av sirkelen. Sentralvinkelen forteller oss hvor stor del sirkelsektoren utgjør av hele sirkelen. til hvert kakestykke er 15°.

a) Hvor mange stykker er kaken delt opp i?
b) Hva er volumet til kakestykket?

 

Se fasit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *