Bursdagsgeometri 2: Spor II

Bursdagsgeometri 2: Spor II

SPOR II

Oppgave 1

I en bursdag serveres en rektangulær pizza inndelt i  4 x 5 pizzastykker. Hvert pizzastykke har kvadratisk form. Sidene er 8 cm lange. Tykkelsen er 1,5 cm.
a) Hva er lengden og bredden på pizzaen?
b) Hvor stor er omkretsen på pizzaen?
c) Hva er volumet til pizzaen?

 

Oppgave 2

brusboksAlle i selskapet drikker ulike kullsyreholdige drikker fra sylinderformede bokser med radiusRadius Radius er avstanden til den rette linjen fra sentrum av sirkelen og ut til sirkellinjen. 3,1 cm og høyde 16,6 cm.
a) Hva blir volumet i en brusboks?
b) Hvor mange dL rommer hver boks?

 

Oppgave 3

kakeTil dessert får de servert en sylinderformet marsipankake med en høyde på 10 cm og en radius på 12 cm. Kaken er inndelt i like store kakestykker og hvert kakestykke er en sirkelsektorSirkelsektor En sirkelsektor er en del av en sirkel, den er avgrenset av sentrum i sirkelen og to punkter på sirkellinjen. Avstanden mellom punktene på sirkellinjen, kalles en sirkelbue. Hvis du lager en sirkelsektor i en kake, får du et kakestykke! . SentralvinkelenSentralvinkel En sentralvinkel er vinkelen i en sirkelsektor,  og den kalles sentralvinkel fordi toppunktet er i sentrum av sirkelen. Sentralvinkelen forteller oss hvor stor del sirkelsektoren utgjør av hele sirkelen. til hvert kakestykke er 18°.
a) Hvor mange stykker er kaken delt opp i?
b) Hvor lang er sirkelbuenSirkelbuen En sirkelbue avstanden mellom to punkter på sirkellinjen. Lengden på sirkelbuen i en sirkelsektor bestemmes av sentralvinkelen til sirkelsektoren. til et kakestykke?
c) Hvor stort er volumet til kakestykket?

 

Se fasit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *